logo
food-icon

Нахрани ги животните

Нахрани
stroll-icon

Волонтирај во засолниште

Испрати барање
home-icon

Вдоми

Вдоми

Листа на засолништа

flag

Казахстан

Пренос во живо x1

play

Приватно засолниште „Асенка“

Приватните засолништа се институции кои се формираат и егзистираат благодарејќи на помошта на обичните луѓе. Денес, легислативата на Република Казахстан не ја регулира активноста на ваквите засолништа со некаков вид на нормативна документација. Организацијата својата активност ја започна во мала област во едно од предградијата на главниот град. Млада девојка со несебична љубов, сочуство и емпатија према животните дојде до идеја да отвори свое засолниште за истите. Од тогаш па

Сакам да помогнам
flag

Казахстан

Пренос во живо x1

play

Засолниште "Кошкин Дом"

Adăpostul ,,Koshkin Dom” a fost înfiinţat în octombrie 2016 în oraşul Karaganda. Adăpostul a fost fondat cu ajutorul voluntarilor. Funcţionează graţie donaţiilor locuitorilor mărinimoşi ai oraşului. În acest moment, în adăpost se află 40 de pisici şi pisoiaşi, precum şi 30 de câini şi căţeluşi. Trei voluntari activi şi un îngrijitor se ocupă de animale. Toţi rezidenţii din adăpost beneficiază de îngrijire medicală primară – sunt cu toţii castraţi şi

Сакам да помогнам
flag

Мексико

Пренос во живо x1

play

"Paradise Tails" засолниште

Засолништето кое е познато како Paradise Tails беше основано во 2008 година, но официјално името го доби во 2015 година. Беше основано и сега е управувано и финансирано од Кристин Датс, добивајќи повремено донации и помош од двајца волонтери, кои се дојдени од Канада да помогнат. Низ годините, засолништето се претворило делумно во центар за згрижување, кога Кристин спасила куче со клеточна повреда на мозокот, две мачки со фелина леукемија

Сакам да помогнам
flag

САД

Пренос во живо x2

play

Засолниште „Adirondack Save A Stray“

„Adirondack Save A Stray“ е непрофитна организација која згрижува бездомни, напуштени, повредени и несакани животни. Оформена е со идејата дека сите животни треба да бидат стерилизирани или кастрирани, со цел да се намали бројот на миленици скитници. „Adirondack Save A Stray“ е засолниште кое е против еутаназија и поради тоа и малиот простор, не се способни да го згрижат секое животно на кое му е потребна помош. Во есента во

Сакам да помогнам
flag

Русија

Пренос во живо x1

play

Засолниште „Lesnoy Priyut“

Добротворниот фонд за помош на бездомни животни “Lesnoy Priyut” (Шумско Засолниште) започна со работа во август 2009 година. Фондот беше креиран со цел да се обезбеди адекватна помош за бездомните, напуштени и болни животни. Во моментов, засолништето вдомува околу 200 миленичиња, заедно кучиња и мачки. За сите животни се грижат вработените и волонтерите кои се стремат да обезбедат соодветни услови за живот, медицински третман и социјализација за сите миленичиња, со

Сакам да помогнам
flag

Русија

Пренос во живо x1

play

Центар за рехабилитација на животни „Добриј Дом“

„Добриј Дом“ претставува регионална јавна организација во Кабаровск, инволвирана во процесот на заштита на бездомните животни, а основана е во август, 2007 година. Организацијата главно се стреми кон давање на поддршка на бездомните животни кои се во исклучително тешка состојба. „Добриј Дом“ обезбедува основни медицински услуги, привремен дом и помош за наоѓање на нов дом за своите заштитеници. Организацијата е финансирана преку приватни донации и спонзорства. „Добриј Дом“ не поседува

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x1

play

Засолниште “Ķepu-Ķepā”

Во април 2011, мајка и ќерка го основаат здружението за спасување на животните. Тие сакаат да создадат засолниште за животни, каде било кое животно: мачка или куче, зајак или коњ, крава, па дури и дабар, би можел да ја добие потребната помош и грижа во секое време. Како резултат на тоа, основано е засолништето “ĶEPU-ĶEPĀ”, недалеку од градот Јелгава во Латвија. Во мај 2011, засолништето веќе имаше над 25 кучиња,

Сакам да помогнам
flag

Виетнам

Пренос во живо x2

play

„Hanoi Pet Rescue“ Засолниште за животни

„Hanoi Pet Rescue“ е првата организација за спасување на животните која е оформена во главниот град на Виетнам- Ханои. Основана е во април 2012 година и од тогаш се стреми да најде нов дом и да го обезбеди потребниот третман за секое напуштено куче и мачка со помош на активности за спасување на животни и бројни превентивни и едукативни кампањи. Со цел да продолжи со своите активности за помош, „Hanoi

Сакам да помогнам
flag

Македонија

Пренос во живо x1

play

ЗГРИЖУВАЧКИ ДОМ "Animalia"

“Animalia” (Анималиа) е непрофитна организација која се бори за правата на животните, базирана во Охрид, Македонија. Основана е во 2013 со цел да обезбеди подобра иднина за бездомните животни и генерално да се бори за правата на животните. Тоа што започнало како мало засолниште за кучиња, со само неколку кафези, за брзо време порасна во многу поголемо, и во моментот згрижува околу 35 бездомни кучиња, а од почетокот до сега

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x1

play

Засолниште „LESĖ“

„LESĖ“ е добротворна организација за животни, која е основана во 2007 година во Литванија. Одржува засолниште за животни и финансира програма за стерилизација/кастрација на бездомни миленици- мачки и кучиња. Организацијата е финансирана единствено од донации и е управувана само од волонтери. Во минатото, кога е започната оваа организација, била една од првите „не еутаназирај“ асоцијации за животни во државата, бидејќи во Литванија не постоело згрижување за животните и државните засолништа

Сакам да помогнам
flag

Украина

Пренос во живо x1

play

Засолниште "Sirius"

Засолништето „Sirius“ е едно од најголемите и најпознатите здруженија за помош на животните во Украина. Од отварањето во 2000 година, има спасено и вдомено повеќе од 4000 животни и во моментот згрижува повеќе од 2000 мачки и кучиња. Повеќе од 10 години било преселувано од едно место на друго, се до 2014 кога е конечно доселено во селото Федоровка, кое се наоѓа во близина на главниот град на Украина. Веднаш

Сакам да помогнам
flag

Казахстан

Пренос во живо x1

play

Засолниште „Ковчег“ (Арк)

Засолништето „Ковчег“ беше формирано од страна на три грижливи девојки од Астана, во октомври, 2013 година. Тие три изнајмија мала куќа во предградието на Астана каде вработија човек кој ќе може да се грижи за животните 24/7. Како дополнение на заедничката просторија за здрави, стерилизирани и вакцинирани мачки, засолништето има и посебна карантин просторија каде се третираат и лекуваат болни животи, како и новодојдените кои сеуште не се вакцинирани и

Сакам да помогнам
flag

Хрватска

Пренос во живо x1

play

Засолниште за мачки "Stari Maček"

“Stari Maček” (Стара Мачка) е единствениот хрватски стационар за напуштени и стари мачки. Седиштето на овој стационар е во „Националниот Парк на Природата“ во близина на главниот град на Хрватска, Загреб. Оваа организација својот конечен дом го пронајде во 2008 година, додека претходниот стационар беше мал стан во самиот град. Главната причина зошто овој стационар е толку уникатен може да се забележи преку неговото име. Просечната возраст на мачките во

Сакам да помогнам
flag

Јужна Африка

Пренос во живо x1

play

ЗАСОЛНИШТЕ "Uitsig"

„Uitsig“ Центарот за спасување на животните е организација за спасување на миленици која е оформена во 2009 година, близу градот Мелкобстранд во Јужна Африка. Центарот е во моментов дом на повеќе од 600 домашни животни како на пример кучиња, мачки, коњи, свињи, зајци, различни птици и дури и една коза. Голем број од овие животни се спасени од најсиромашните заедници и сиромашните региони на државата, каде секојдневно се случува запоставување

Сакам да помогнам
flag

Естонија

Пренос во живо x2

play

Засолниште "Varjupaikade"

Засолништето во Талин беше отворено на 1 јули 2016, додека самиот објект беше изграден со средствата од граѓаните на градот Талин. Засолништето е управувано од Организацијата за спасување на животните од Естонија Varjupaikade, која ја почнала својата работа во 2007 година и има уште 6 други засолништа, не само во Талин, туку и во Вилјанди, Парну, Валга, Виру, Вируума и Ланемаа. Главната цел на организацијата е да им помогне на

Сакам да помогнам
flag

Мексико

Пренос во живо x1

play

"Tierra de Animales" засолниште

Tierra de Animales е граѓанска непрофитна асоцијација, посветена на спасување, рехабилитација, стерилизација и вдомување на животни. Најчесто се грижат за кучиња и мачки во засолништето, но исто така спасуваат и фармски животни како што се свињи, крави, бикови, коњи, кози, овци, желки, зајци, па дури и диви животни како опосуми и змии. Фармските животни не се за вдомување, а дивите животни се враќаат назад во нивното природно живеалиште откако ќе

Сакам да помогнам
flag

Романија

Пренос во живо x2

play

Засолниште “DOG RESCUE”

Во 2012, Д-р Руди Хофман и Д-р Гарофита Хофман, долгогодишни љубители на животните и ветеринари, сфатија дека ситуацијата со благосостојбата на животните во Романија е значително лоша и одлучија да креираат проект наречен „Засолниште за спасување кучиња Романија“, во главниот град Букурешт. Проектот „Засолниште за спасување кучиња Романија“ беше креиран поради љубов кон сите животни и од сожалување за кучињата скитници на улиците во Романија. Речиси без поддршка и релативно

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x1

play

ЗГРИЖУВАЧКИ ДОМ ЗА МАЧИЊА

Овој згрижувачки дом е лоциран во едно од предградијата на Рига, каде еден пар кој ги обожава животните, посвети една од своите соби за жалните мачиња кои ги спасиле од сигурна смрт поради студ. Сопствениците на овој згрижувачки дом се контактирани од луѓе кои спасуваат животни и ако има слободно место, слатките мачиња живеат во згрижувачкиот дом некое време, додека не ги посвои некој. Сопствениците на згрижувачкиот дом исто така

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x3

play

Засолниште "ULUBELE"

“Dzīvnieku pansija Ulubele” (Улубеле стационарот за животни) е некомерцијално здружение кое е оформено во 2005 и од тогаш полека станува едно од најголемите и најпознатите засолништа во Латвија. Истото, ветило дека ќе ги заштитува правата на животните и ќе помага на оние миленици кои сеуште немаат нов дом, со помош на вработените и волонтерите во засолништето кои тоа го прават тоа најдобро што можат и најбрзо што можат. Во моментов,

Сакам да помогнам
flag

Малта

Пренос во живо x2

play

“Noah’s Ark” Cтационар за Kучиња

“NOAH’S ARK” стационарот за кучиња е основан во 2004 близу градот Мелиеа на прекрасниот остров Малта. Главната мисија е да се спасат напуштените и запоставените кучиња и да им се пружи медицинска помош и комфорни услови за живот, како и да им се пронајдат нови топли домови за нивните жители во Малта и во странство. Освен тоа, “NOAH’S ARK” води кампања за подобрување и воведување на закони за благосостојба на

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x1

play

Засолниште “BEGLOBIS”

“BEGLOBIS” значи „бездомник“ на литвански. Засолниште со истото име е отворено во октомври 2009 година како гранка на Здружението за заштита на животните од Литванија (LisPa), во Вилниус. Целта е да се спасат бездомните животни, да не бидат еутаназирани во Општинското засолниште за живони на Вилниус “Grinda”. Во 2009, организацијата учествуваше ва состанок со членови на Општинскиот совет на Вилниус и директори на “Grinda”. Беше склучен договор: “Grinda” да соработува

Сакам да помогнам
flag

Естонија

Пренос во живо x1

play

НВО „SAAREMAA“ засолниште за животни

Засолништето на невладината организација SAAREMAA работи уште од 2005, почнувајќи со амбициозен обид да ја намали пренаселеноста со миленици, со барање нови домови за улични мачки кои живеат на улиците на Сааремаа Островот во Естонија. Првично, сите животни биле вдомени во домовите на волонтерите, но од 2013, организацијата успеала да најде простории кои му биле потребни на засолништето, кои во моментот вдомуваат повеќе од половина од животните кои се во

Сакам да помогнам
flag

Русија

Пренос во живо x1

play

Фондација “Мои хвостики” Приватно Засолниште

Приватното засолниште „Мои Хвостики“ е лоцирано во селото Васјуринскаја, во регионот Краснодар. Основано е во 2007 година. Во моментот се грижи за 83 миленичиња: 45 кучиња и 38 мачки. Сите од овие животни се различни: различни по возраст, различни по големина и раса и имаат различна судбина. Некои од животните во засолништето се хендикепирани. Истите имаат потреба од доживотна нега која засолништето им ја овозможува. Останатите сеуште се надеваат на

Сакам да помогнам
flag

Унгарија

Пренос во живо x1

play

Станица за спасување на птици во Малии

’M’Mályi Természetvédelmi Egyesület’ организацијата за спасување на птици е основана во Малии, Унгарија во 2013 година. Целта на ова здружение е да ја заштити природата и да ја заштити животната средина, поточно да придонесе за конзервација на популацијата на птици, како во природната средина, така и во пределите кои не се вообичаено наменети за заштита и конзервација на дивечот. Крајната цел на ова здружение е да го зголеми интензитетот на

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x2

play

Засолниште "LABAS MAJAS"

Засолништето за животни „Labās mājas” е отворено во Рига во областа Југла, во 2010 и од тогаш станало дом на повеќе од 60 мачки и кучиња. Засолништето е отворено благодарение на работата на Групата за заштита на животните од Југла (“Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa”), здружение кое е оформено во 2000 година и управувало со засолниште уште од 1999 година, што го прави да е најстара група за благосостојба на животните

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x2

play

Засолниште “PENKTA KOJA”

Засолништето за бездомни животни “PENKTA KOJA” датира од 2010 година. Тоа е приватно засолниште за животни, каде животните не се успиваат, дури ако не им се најде нов дом и подолго време тие се чуваат таму колку што е потребно. Во моментот, околу 150 кучиња и неколку мачки живеат во ова засолниште, чија примарна работна сила се состои од волонтери. Мисијата на засолништето е постојано да го намалува бројот на

Сакам да помогнам
flag

Казахстан

Пренос во живо x1

play

Фондација “Вторая жизнь” Приватно Засолниште

Сакам да помогнам
flag

Јужна Африка

Пренос во живо x1

play

Засолниште за животни "Kitty and Puppy Haven"

„Kitty and Puppy Haven“ е засолниште за животни во Мидранд, Јужна Африка кое е отворено од 2000 година со цел да спасува злоставени и напуштени животни. Нивната примарна цел е да спаси и да најде дом за што повеќе миленици, меѓутоа едукацијата на луѓето, превземањето на превентивни мерки против суровост и заспотавување на животните во иднина е исто така многу важно. Ова е засолниште во кое не се еутаназираат животни,

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x2

play

Засолниште MEŽAVAIROGI

Засолништето за животни “Mežavairogi” е отворено во 2009. Секоја година тие згрижуваат повеќе од 2000 животни од цела Латвија. Тие се едни од малкуте засолништа во државата кои згрижуваат и диви и домашни животни. Покрај повеќе од 100 кучиња и 80 мачки, “Mežavairogi” вдомува: коњи, кози, крави, зајци, разни домашни птици; диви птици како бувови, јастреби и диви животни: ракуни, јазовци, лисици, ласици и кафеави мечки. Како што можете да

Сакам да помогнам
flag

Романија

Пренос во живо x1

play

Фондација “Take a Friend Home” Приватно Засолниште

Фондацијата “TAKE A FRIEND HOME“ е формирана во 2006 година во Бакау, во источниот дел на Романија и обезбедува засолниште за преку 200 возрасни кучиња и преку 80 кутриња, како и засолниште за неколку мачки. Фондацијата не е финансирана од страна на владата, а единствениот начин на финансирање е преку донации. “Во засолништето работат само тројца вработени: двајца од нив обезбедуваат условите во кои кучињата живеат да се чисти и

Сакам да помогнам
flag

Латвија

Пренос во живо x2

play

Засолниште “OTRĀ MĀJA” (мачки)

Засолништето за животни “OTRĀ MĀJA” е основано во 2014 на иницијатива од непрофитната организација „Втор дом за животните“ (“Otrā māja dzīvniekiem”- A Second Home for Animals), која работи од 2010. Во засолништето доаѓаат животни од повеќе причини: оставени се на улица; станале бездомници поради смрт на сопственикот; или се изгубиле и не можат да си го најдат домот. Кога еднаш ќе биде донесено животно во засолништето, таму живее колку што

Сакам да помогнам
flag

Србија

Пренос во живо x1

play

Засолниште за кучиња "Lesi"

„Lesi“ (Lassie- Леси) засолништата за кучиња се дел од проектот кој е започнат во 2013 година со помош на донаторите од Австрија и г-ѓа Моника Брукнер, од Швајцарија, која е долгогодишен борец за правата на животните во Србија. Ова е единственото привремено засолниште за најранливите бездомни животни- старите, болни, повредени, мајки со кученца и така натаму. Исто така, членовите на проектот Леси, му помагаат на локалното население во процесот на

Сакам да помогнам
flag

Шпанија

Пренос во живо x1

play

Заедничко место за живот на мачки во Барселона

„Гатуари“ претставува непрофитна организација основана во Барселона кон крајот на 2015 година, која има за цел да им даде втора шанса на „невидливите“ мачки кои потекнуваат од различни стационари низ државата. Невидливи се оние мачки кои подолго време остануваат непосвоени, поради одредена причина. Најчесто тоа се оние мачки со црно крзно, стари или срамежливи мачки или оние со посебни потреби. Здружението се стреми да им помогне на мачките кои толку

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x2

play

ЗАСОЛНИШТЕ “NUARAS”

„NUARAS“ организацијата цели да обезбеди место за било кое животно што нема дом, што е повредено или изгубено, со најдобрите услови што може, се додека не се најде нов дом полн со љубов и одговорни сопственици или не се вратат на стариот сопственик. Тимот на NUARAS воглавно работи со кучиња и мачки, но исто така, овозможува нега или ветеринарен третман и за диви животни и птици, во соработка со Асоцијацијата

Сакам да помогнам
flag

САД

Пренос во живо x4

play

Засолниште „SNAP Cats“

„SNAP Cats“ е навистина уникатно засолниште. Најголемата разлика меѓу него и останатите засолништа е тоа што тоа е специјализирано за мачки со посебни потреби и постари мачки. Без разлика каква е состојбата на мачката, волонтерите навистина веруваат дека секоја мачка може да биде вдомена во нов, топол дом. Ако мачката не се вдоми, тогаш останува да живее во засолништето до крајот на животот, среќно и мирно, без разлика на староста,

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x2

play

Засолниште „LESĖ“

„LESĖ“ е добротворна организација за животни, која е основана во 2007 година во Литванија. Одржува засолниште за животни и финансира програма за стерилизација/кастрација на бездомни миленици- мачки и кучиња. Организацијата е финансирана единствено од донации и е управувана само од волонтери. Во минатото, кога е започната оваа организација, била една од првите „не еутаназирај“ асоцијации за животни во државата, бидејќи во Литванија не постоело згрижување за животните и државните засолништа

Сакам да помогнам
flag

Еквадор

Пренос во живо x1

play

Засолниште "Rescate Animal"

„Rescate Animal“ претставува непрофитна фондација одобрена од страна на Министерството за Земјоделие, Фармски животни, Аквакултура и Рибарство од Градот Гуајкил (Спогодба бр. 029-2012, 25 Јуни 2012 година). Засолништето е посветено и ориентирано кон заштита на напуштената и злоупотребена урбана фауна во Гуајкил. Како НО (Невладина Организација) која се стреми кон процесот на социјални измени во проблемите со животните во Еквадор, засолништето спроведува спасување и вдомување на животните, едукација на општеството

Сакам да помогнам
flag

Естонија

Пренос во живо x1

play

ЗАСОЛНИШТЕ "PESALEIDJA"

“Pesaleidja” е основана во пролетта во 2009 година како непрофитна организација во Естонија, со цел да им помага на бездомните и малтретираните животни. Претставува најголемото засолниште управувано од волонтери, кое згрижува повеќе од 300 мачки и кучиња во самото засолниште и во домовите за грижа. Целта на “Pesaleidja” е да им помогне на бездомните и малтретирани животни, овозможувајќи им привремен дом со поддршка и грижа. Неверојатната соба за мачки, која

Сакам да помогнам
flag

Грузија

Пренос во живо x4

play

Засолниште за кучиња на Тамаз Елизбарашвили

Засолништето за животни е оформено од бизнисменот Тамаз Елизбарашвили во септември 2004 година. Низ сите овие години, токму ова засолниште за кучиња, ја има една од најтурбулентната, највозбудливата и неверојатна историја која може да ја има едно засолниште. Засолништето се соочило со многу тешки периоди во текот на својата историја. Иако засолништето работи за доброто на сите, неговите активности некогаш биле попречувани од луѓето и власта. Локалното население кое живеело

Сакам да помогнам
flag

Романија

Пренос во живо x1

Засолниште „White Fang“

Фондацијата за заштита на животните „White Fang“ беше креирана во 1992 година, благодарение на иницијативата и трудот на покојната Др. Вет. Мед. Руксанда Николеску, првиот активист за правата на животните во Романија. Главната активност е спасување животни кои се во непосредна опасност и управување на засолништето со не-еутаназирачка политика, кое беше изградено блиску до Букурешт со капацитет на околу 200 кучиња. Откако ќе дојдат во засолништето- кучињата добиваат медицинска грижа,

Сакам да помогнам
flag

Естонија

Пренос во живо x1

play

Засолниште “VILJANDI”

НВО Засолништа за животни е основана во 2007 и сега управува со 6 засолништа низ цела Естонија. Вдомува околу 300 миленици секоја година во градови како Вилјанди, Парну, Валга, Вору, Вирумаа и Лаанемаа. Од 1ви јули тие основаа и засолниште во Талин, главниот град на Естонија, што веројатно и го дуплира бројот на кучиња и мачки кои можат да се посвојат. Мисијата на организацијата е да им се помогне на

Сакам да помогнам
flag

Литванија

Пренос во живо x2

play

Куќа за мачки “SOS-GYVŪNAI” во центарот на Вилниус

“SOS-GYVŪNAI” е основана во февруари 2008, како непрофитно, не-еутаназирачко, засолниште за сите раси на скитници, напуштени и запоставени кучиња и мачки во Литванија. Само во 2010, “SOS-GYVŪNAI” успеала да најде домови за 794 кучиња и 1118 мачки. Мисијата на “SOS Gyvūnai” е да му обезбеди на секој миленик што доаѓа во засолништето, дом со најдобри услови за живеење до крајот на животот, бидејќи веруваат дека без разлика на големината, формата

Сакам да помогнам

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ НИШТО ОД

ANIMALS LIFE NET НИКОГАШ ПОВЕЌЕ!

Subscribe to our newsletter!

fox_popup