logo

Приватно засолниште „Асенка“

flag

Astana

Останати камери во засолништето

cameras

Приватно засолниште „Асенка“

flag

Казахстан, Astana

Помогнете го проектот Animalslife.NET

Изберете го износот на еднократна исплата или се претплатите:

секој месец

еднаш

€1

€5

€10

€20

€25

€50

€100

amazon

Помогнете им на животните

Купувајте со нас

aliexpress

Помогнете им на животните

Купувајте со нас

Приватните засолништа се институции кои се формираат и егзистираат благодарејќи на помошта на
обичните луѓе. Денес, легислативата на Република Казахстан не ја регулира активноста на ваквите
засолништа со некаков вид на нормативна документација.
Организацијата својата активност ја започна во мала област во едно од предградијата на главниот
град. Млада девојка со несебична љубов, сочуство и емпатија према животните дојде до идеја да
отвори свое засолниште за истите. Од тогаш па до денес, таа им помага на речиси сите напуштени
животни со кои се среќава.
Како времето поминуваше, се повеќе и повеќе животни го населуваа засолништето. Но, бидејќи
немаше доволно простор за сите нив, во 2013 година Бахтигул Жумабекова одлучи да купи поголем
простор за нејзините миленичиња. Користејќи ги нејзините заштеди на пари, таа купи куќа која станува нов простор за засолништето. Името на засолништето „Асенка“ е во чест на нејзината прва спасена мачка.
Засолништето е поделено во зона за карантин каде новите и болни животни се чуваат, а има и посебна зона за здрави миленичиња. Во моментот, засолништето згрижува околу 800 мачки, 400 кучиња, како и црната лисица наречена Алекс, лебедот Куралаи, бувот Лиолија и еуфемистот Бинго!
Целта на организацијата е создавање на поволни услови за живот за сите животни на кои им е потребна помош и рехабилитација. Двајца ветеринарни доктори трајно го посетуваат засолништето, лекувајќи ги и испитувајќи ги вдомените животни. Во 2017 година организацијата лансираше кампања за организирање и изградба на своја ветеринарна канцеларија во рамките на засолништето.
Ова засолниште има две цели:
*креирање на комплетно опремена , модерна ветеринарна клиника со седиште во засолништето и третирање на бездомните животни.
*креирање на центар за лекување и нега на деца со недстатоци и со специјални потреби и нивно лекување со помош на животни.
Приватното засолниште „Асенка“ функционира исклучиво со помош на волонтерски донации на обичните граѓани кои се грижат за судбината на згрижените животни.
Вработените во засолништето веруваат дека луѓето кои помагаат навистина знаат што значат патењето, злото, сожалувањето и милоста за некој близок до тебе.

Неодамнешно купување

Product Е-маил
1

Сува храна за мачки

Конзервирана храна за мачки

Конзервирана храна за мачки

Сува храна за мачки

R****[email protected]
2

Конзервирана храна за мачки

Конзервирана храна за мачки

a****[email protected]

Производи кои му се неопходни на засолништето

Конзервирана храна за мачки (2,4kg)

Natural wet cat food with a minimum 70% meat and fish content. It is gluten-free and full of nutrients, containing no artificial additives & available in a range of delicious, mouth-watering flavours.

9,99€

Сува храна за мачки (10kg)

Dry food specially designed for fussy or sensitive cats, rich in salmon and with easily digestible ingredients. It has an optimum calcium-phosphorus content for prophylaxis against urinary stones.

37,99€

Конзервирана храна за мачки (1,2kg)

Canned food with high-quality and natural ingredients, with at least 70% meat and free from preservatives and additives. Available in a variety o

5,99€

Сува храна за мачки (2kg)

Highly digestible dry food, rich in tasty turkey and rice. The selected protein sources help food intolerance and omega 6 fatty acids support healthy skin and fur.

11,50€